De vuile was buiten

Ken je het gevoel van het moment waarop je op de autostrade in Genk-Oost de richtingaanwijzer aan zet?
Het bijna-thuis-gevoel?
Je ruikt de stal en vanwaar je ook komt, het doet deugd te weten dat je vlakbij huis bent. Thuis is waar mijn ‘Zutendaal’ staat.

En dan – elke keer weer- de ontnuchtering: ons groenste snoepje is bezoedeld. Ik weet het, de afrit van de autostrade ligt op het grondgebied Genk, maar toch: langs de toegangspoort naar ons dorp worden we vrolijk begroet door massa’s zwerfvuil.

Hoe zou dat in zijn werk gaan? Een Red Bulldrinker die door de bocht vliegt en alle afval overboord gooit omdat de vlucht niet snel genoeg gaat? Een bierdrinker die alles dubbel ziet en daarom de bocht markeert met een extra stippellijn bestaande uit blikjes? ‘Responsible cool’ noemt een bekend biermerk dat. Het bestuurdersraampje naar beneden, met de linkerarm op het portier steunen en gooien maar. Zouden het mannen zijn die strak in het pak zitten? Hun stiekeme genot de berm in, zodat hun modelechtgenote geen vervelende verrassing in de vuilniszak te wachten staat? Intussen oefent de kleine op de achterbank met een blikje Fanta.

Zou het een wedstrijd zijn? Kampioen vuilnis smijten. Het enige spelelement dat ontbreekt is de plaat ‘Hier werken we aan een ecologische berm’. Ideaal om te oefenen met mikken. En dan om ter snelst de plaat poetsen. Respect voor de mensen die dit vuile werk moeten opknappen!

Ik heb het laatst zelf ook eens geprobeerd. Multitasken achter het stuur: pinker op, links aanhouden op de afrit, onder de brug door rijden, aan 70 km per uur de draai in, uitkijken zodat ik zelf niet uit de bocht vlieg en intussen de tafel afruimen. Het lukt me niet.

Gelukkig maakt het driehoekige verkeersbord met het rode hartje iets goed. ‘Opgelet! Geef binnen 150 meter voorrang aan de liefde.’ Crimineel met een flower power boodschap. Niet goed te keuren, maar toch, ik kan niet anders dan stilletjes sympathie opbrengen voor deze streek.

En, beste lezer, dan wordt het nu hoog tijd om voor mijn eigen deur te gaan vegen. Met de bezem in de hand te wapen tegen de afvalberg. Ik ga voor ‘responsible clean’.