Wanneer je van Zutendaal richting Genk rijdt, word je vrolijk verwelkomd door een bord langs de straat waarop staat: ‘(H)eerlijk Genk’. Op de terugweg ben ik zo’n bord helaas nog nergens tegengekomen. Toch is onze heerlijkheid eveneens bevolkt met eerlijke mensen. ‘(H)eerlijk Zutendaal’ zou niet misstaan. Vind je ook niet?
Genk heeft de titel natuurlijk gekregen omdat het officieel een fairtradegemeente is. Maar ook Zutendaal heeft haar strepen al verdiend in de eerlijke handel. Vanaf 14 september zullen wij de titel gelukkig zelf mogen dragen.
Onze wereldwinkel trekt het voortouw in de verkoop van fairtradeproducten. Vrijwilligers tonen hun goede hart door hun woensdag-, vrijdag- of zaterdagnamiddag op te offeren om klanten gastvrij verder te helpen. En dan zeg ik nog niets over alle helpers achter de schermen. De taken worden immers eerlijk verdeeld. Deze mensen geven arme boeren samen een eerlijke kans. Wereldklasse noem ik dat!
De meeste Zutendalenaren hebben intussen de verborgen schat met wijn, koffie, chocolade, fruitsap en worldshake ontdekt. Maar niet enkel op het Nettersheimplein worden eerlijke producten verkocht. In het gemeentehuis schenken ze eerlijke koffie en in het winkelrek van bakkers en de Nubo lachen enkele eerlijke handelswaren ons toe. Op recepties wordt geklonken met heerlijke wijn en zelfs in de refters van de scholen wordt eerlijk gehandeld.
Mijn kinderen gaan graag mee naar de Wereldwinkel. Trots omdat het lukt hen bewust te maken van de rest van de wereld, stap ik dan de winkeldeur door.
Snel word ik door mijn schatten met beide voeten op de grond gezet.
Ze kijken me met hondenogen aan: ‘Krijgen we chocolade? Chips? Snoepjes?’
Alles weigeren zou niet fair zijn.
Natuurlijk plunder ik thuis ook de chocopot. De zoete zonde op onze boterham valt dankzij fairtrade een beetje in de smaak bij de cacaoboeren. Zo worden dat tenminste eerlijke calorieën.
Wereldburger zijn, het kan in eigen dorp.
In alle eerlijkheid: ik ben al verkocht. Heerlijk duurt het langst!