GAStVRIJ

Beste meneer de burgemeester

Ik ben bezorgd. Meer dan bezorgd. Vreselijk bezorgd eigenlijk.
Bang dat er binnenkort een GAS-explosie Zutendaal treft.
Natuurlijk besef ik dat ons blauw fabriekske geen enkel risico inhoudt. Dat project zit al zo lang ik me kan herinneren in de pijplijn, dus dat gasprobleem beheersen we intussen wel.
Het zijn de voorbereidingen van een andere GAS-aanval die me als leerkracht van veertienjarigen zoveel zorgen baren. Want ook in Zutendaal wordt de GAS-wet toegepast. Maar meneer de burgemeester, nu moet u me – als opperhoofd van de politie – toch helpen. Waar vind ik in hemelsnaam dat lokale reglement? Uw splinternieuwe website bracht me hierover helaas nog niets bij. Ook op de website van de politie tast ik in het duister.

Mag ik in ons dorp nog fluiten op de fiets? Ook als ik u beken dat ik dat enkel kan met hier en daar een valse noot? Mag Sinterklaas nog te paard zijn intrede doen over het voetbalveld? Mogen onze scholieren en de Wiemesmeerse Glimberen nog steeds in colonne door onze bossen fietsen? Kunnen de bezoekende scouts- en chirogroepen binnenkort tijdens het traditionele dorpsspel nog post vatten op de trappen van de kerk?

En hoe gaat dat binnen enkele jaren als mijn zoon een GAS-boete kan krijgen? Vakantiewerk doen en babysitten mag hij als veertienjarige nog niet. Krijgt hij dan via het OCMW schuldbemiddeling en een afbetalingsplan? Met vijf euro zakgeld per week zou hij na vijfendertig weken het laatste luik van de boete moeten kunnen betalen. Daar wil ik, als het echt moet, borg voor staan.

Beste burgemeester, omdat ik in de media verneem dat ik u werkelijk toelating moet vragen: mag ik alstublieft flyers uitdelen om op te roepen voor positief tegengas? Om geen verzuurd Zutendaal te krijgen.
Want nu worden we overgast, voor mij is dat ook een vorm van overlast.

Zeg nu zelf: wij deugden toch ook niet altijd? Hoe vaak heeft Gerardke ons van op zijn fiets moeten berispen omdat we de verkeersregels op onze eigen manier interpreteerden? Waarschijnlijk heeft ook u boy Daenen meermaals op zijn paard gekregen. En met ons is het toch ook goed gekomen?

U kan, als Jef, zelfs op drie plaatsen tegelijk zijn. Daarvoor bent u zelfs op Youtube gekend. ‘Kansen geven!’ was het onderschrift. Geldt dat ook voor jongeren? Het moet toch lukken om ons Soete Dal terug te verzoeten. Om gas terug te nemen.

Meneer de burgemeester, laat er alstublieft geen GrAS over groeien.