Goeiedag!

Wanneer werd je voor het laatst vriendelijk begroet door een volslagen vreemde? En hoe reageerde je? Verbaasd, verwonderd of verheugd?

Laatst genoten we met Brabantse vrienden van ons Nationaal Park. Op de groene grens van het park wisselden we een groet uit met andere wandelaars.
‘Kent ge die mensen?’ vroeg één van hen onmiddellijk. 
‘Neen’, antwoordde ik.
De Brabanders wisten niet wat hen overkwam. Onze vrienden verloren door dit kleine contact op slag hun hart aan de natuurlijke gastvrijheid van onze provincie. Een extra hart voor Limburg.

Wandelend leg je natuurlijk sneller contact dan in de auto. In de file op weg naar mijn werk heb ik nog nooit durven zwaaien op een gezwinde twintiger in de Volkswagen naast me. De dame van de gps wenst me ook geen goedemorgen. Gelukkig doet de radiostem dat wel nog, voor veel mensen is dat de enige begroeting op een hele ochtend. Jammer, want een samenleving die niet groet, drijft op onverschilligheid. De anderen niet zien staan, betekent zoveel als: ‘Jij bent lucht voor mij.’ Zonder anderen kom je dus wel in ademnood.

Wie in de middeleeuwen een goedendag tegenkwam, voelde zich met de dood bedreigd. Het was een indrukwekkende dolk op een lange steel waarmee de vijand werd onthaald in de Guldensporenslag. Sommigen schrikken nog altijd als je hen vrolijk begroet, ze kijken je dan aan alsof je ieder moment dat middeleeuws moordwapen kan bovenhalen. Toch is de goedendag van vandaag slechts het wapen van de vriendelijke mens.

Als je bang of onzeker bent, moet je eens vriendelijk ‘dag’ zeggen. Twijfel je om te groeten? Probeer het toch maar: maak oogcontact, glimlach en knik. Deze goedendag werkt ontwapend. Weg wantrouwen. Het is als een warm welkom. Geniet van de glimlach die je terugkrijgt.

Pas wel op: goeiedag zeggen blijkt besmettelijk. Volgende week zal deze epidemie zich verder uitbreiden. Dan is het weer de ‘week van de Goeiedag’. Als je  betrapt wordt op een goeiedag, kan je 500 euro winnen. De eerste keer was men van plan om dagelijks honderd groetende mensen te belonen met 25 euro, maar de detectives van dienst kwamen maximaal aan 40 winnaars. Dat kunnen we toch niet nog eens laten gebeuren? Test het eens uit. Je hebt gegarandeerd winst: misschien geen geld, wel warmte. Beloofd: nadien ben je gratis goed gezind.