Indonesië-Java

27 september 2013

Ontdekking van de dag: ‘He’s a handsome boy,’ zegt de kassierster van zeker zeventien over Warre. Ze heeft hem eerst in het Indonesisch gekeurd. Wij dachten dat ze het over zijn kapsel had. Maar blijkbaar ziet ze zo’n blonde kerel op haar maat echt wel zitten. Jammer voor haar, maar hij heeft geen oog voor oudere vrouwen.

Ontmoeting van de dag: Een moslima gluurt vanuit haar hoekje van de bus naar Jades beentje. Er prijkt een kanjer van een muggenbeet op. Mevrouw grabbelt even in haar handtas en haalt een flesje met een groene vloeistof boven. Ze kijkt vragend naar ons en biedt dan het flesje aan. Jade weet er niet onmiddellijk raad mee. De instant-moeder draait in één beweging het flesje open en wrijft het groene goedje op de rode bult. Zo. Alweer een kind met minder jeuk. Missie geslaagd.

26 september 2013

Ontmoeting van de dag: Het vrouwtje met de volgeladen fiets telt: één, twee, drie, vier. Vier gezinsleden. Dan kunnen we toch meer fruit gebruiken dan twee mandarijnen? Ze spreekt geen letter Engels. Maar overtuigt ons toch om ook een paar bananen te kopen. Was het de setting? Het kleine steegje tussen de boekenwinkeltjes? Haar zachte ogen onder de grijze opgestoken haren? Was het omdat ze een eerlijke prijs vroeg? We blijven jullie het antwoord schuldig. Maar de bananen waren overheerlijk.

Ontdekking van de dag: De Efteling in het echt. Nu weten we waar hun inspiratie vandaan komt. Paleizen met imposante beelden, goudversierde pilaren en ontelbare bogen.

25 september 2013

Ontmoeting van de dag: 

Boeddha met zijn lessen over: de ene aarde waarop we allemaal leven, delen en geven, tijdmaken om te mediteren, je niet onnodig 

zorgen maken en onderricht.

Ontdekking van de dag: Het immense bouwwerk Borobudur is niet gemetseld, niet gelijmd, maar in elkaar gepuzzeld. Zo kan de tempel beter tegen aardbevingen. Bedacht in een tijdwaarin wij in hutjes leefden.

24 september 2013

Ontdekking van de dag: Een ananas groeit niet aan een boom.

Ontmoeting van de dag: De taxibestuurder die ons vriendelijk in zijn eigen huisje ontvangt en ons laat proeven van een vers geslachte kokosnoot. Hij is trots op zijn vijf schapen: als die groot zijn, kan hij zich eindelijk een koe aanschaffen. Zijn jonge vrouw die ons liet proeven van zelfgemaakte tempeh en lekkere thee voor ons zet. De kinderen uit het dorp die nieuwsgierig naar ons toe hollen en gillend weer wegrennen als we het wagen om naar hen te zwaaien.

23 september 2013

Ontmoeting van de dag: Tijdens een wandeling langs de Code, een rivier doorheen de stad, zwaaien zoveel mensen enthousiast naar ons. En dat terwijl we lopen in een stuk van de stad dat het personeel van onze hostel zelfs niet weet liggen. De vechthanen gereed voor de wedstrijd in de avond. Ernaast: vergeten zielen met een warm hart.

22 september 2013

Ontmoeting van de dag: Weer iemand die ons naar één of andere vriend of familielid wil sturen om geld te verdienen, denken we als de man aan het eetkraampje het aan ons begint uit te leggen. En dan vertelt hij ons heel trots dat hijzelf meespeelt in het muziekgroepje dat iedere voormiddag aan het paleis van de Sultan mag spelen. En dat we zeker een keer moeten komen luisteren.

21 september 2013

Ontdekking van de dag: Na een treinreis van 8 uur komen we terecht in een stad op mensenmaat: Jogyakarta. We tjoekten langs rijstvelden, kilometerslange irrigatiekanaaltjes, bedrijven voor westerse speeltjes, huizen niet groter dan een tuinhuis, spelende kinderen in een riviertje en ontelbare zwoegende mensen in de zon. De trein bleef opvallend proper, ook het hurktoilet. Probeer maar eens in een schommelende wagon. Jogyakarta onthaalt ons met het machtige geluid van de oproep tot gebed van verschillende moskeeën.

Ontmoeting van de dag: De jongen die in een station op het platteland op zijn bmx’ke komt aangesneld, zijn fiets in het stof smijt en blootsvoets tot de stilstaande trein rent om om een aalmoes te bedelen.

20 september 2013

Ontdekking van de dag: Met de trein doorheen Jakarta zie je hoe dicht arm en rijk bij elkaar leven. Naast het spoor liggen er sloppenwijken, vlak erachter chique appartementen. Het stort van de sloppenwijk ligt tegen de muur van de wolkenkrabber met een zwembad op het dak. Wie spettert en plezier maakt in het zwemwater, doet het regenen op de kinderen die spelen op het vuilnis van de sloppenwijk.

Ontmoeting van de dag: De mevrouw met hoofddoek die zachtjes over Jo’s arm streelt om teken te doen dat Jade moet uitkijken met haar handjes omdat de treindeur bijna opengaat. Moeders komen op voor kinderen. Ook die van anderen. Overal ter wereld.

19 september 2013

Ontmoeting van de dag: ”Veel arme mensen” is het antwoord van Warre als ik vraag wat de ontmoeting van de dag is. Nog nooit hebben de kinderen zoveel armoede op één dag gezien. En dan zijn we nu nog in een gewone buurt van de hoofdstad van Indonesië. We durven hen de armere delen van de stad nog niet te laten zien.

18 september 2013

Ontmoeting van de dag: De Indonesiër die ons aan de boarding gate op de luchthaven spontaan een vertaling geeft van een Turkse instructie die wij niet begrijpen. Dank u wel, meneer!

17 september 2013

Ontdekking van de dag: ”Turkish Airways, is dat iets? Of a way to get there?” vroeg ik aan de jongedame van het reisbureau toen we maanden geleden de tickets boekten. ”Ze zijn vorig jaar uitgeroepen tot beste Europese luchtvaartmaatschappij, mevrouw.”Ik slikte. Altijd beweerd dat ik niet racistisch ben. Daar werd ik mooi betrapt. En dat ze die prijs verdienen, hebben ze intussen bewezen ook. Onze zelfingenomenheid in West-Europa is echt misplaatst. Supervriendelijke stewardessen, echt lekker eten -hoe doen ze dat in een vliegtuig?- en een verwenpakketje voor elke passagier. Wij die dachten dat wij uit een beschaafd land kwamen. En dat Genk multicultureel is. In de luchthaven van Istanbul kom je Arabieren en halfnaakte westerlingen naast elkaar tegen. Zie je joden achter vrouwen die niemand durven aankijken. En geen enkele vrouw met hoofddoek die me met een scheef oog aankeek omdat ik blootshoofds in hun land liep. Hoe zouden ze bij ons reageren als ik een doek rond mijn blonde haren zou dragen? Dat moet ik toch eens proberen.