Kansen krijgen

Heeft u soms ook dat gevoel? Dat u twintig jaar te vroeg bent geboren? Dat het tegenwoordig allemaal zoveel gemakkelijker is dan indertijd? Heel herkenbaar. Ook al ben ik van ver na de oorlog en kreeg ik echt alle kansen om de watertjes van het leven door te zwemmen. Toch groeien onze kinderen op in een heel ander Zutendaal dan ik.

Wij werden groot in een dorp met een bibliotheek, een Nachtegalenpark en een Paviljoentje. ’t Zolderke was de verborgen schat voor de creatievelingen onder ons. Over de grens mocht de jeugd naar de Wirwar. Voor andere bijzondere activiteiten – gitaarles, ballet of dictie – moesten we uitwijken naar het toen nog verre Genk. In de zomer waren er enkele klasgenootjes die naar Frankrijk gingen. Wij trokken een halve dag naar Maastricht. De meesten hadden als kind de keus tussen op kamp gaan met de VKSJ – met dank aan de zussen Stulens – of de hele zomer thuisblijven. Vakantie in eigen dorp, het is tegenwoordig weer helemaal in. Staycation, met een moderne term. Het was een mooie tijd: in mijn herinnering was het altijd mooi weer en waren er steeds massaal veel vriendjes om indiaantje mee te spelen. Thuisblijven is geen straf als je in een toeristisch dorp op mag groeien. Maar onze dochter kan op dezelfde leeftijd de landen waar ze geweest is niet meer op één hand tellen.

Tegenwoordig kan je in ons dorp ook volleyballen, noten leren, dansen, … En in de zomervakantie zijn er de kampjes: zoveel kansen om te proeven, zoveel kansen om te groeien. Voor de kinderen is intussen een wereld – wat zeg ik? – een universum opengegaan in Zutendaal. Er valt immers immens veel te beleven in ons dorp. Straks mogen de kinderen tijdens het slotmoment van de musicalstage weer een toontje hoger zingen, de zeilen worden opnieuw bijgezet op de Surfplas, de paarden en kleine ruitertjes zetten hun beste beentje voor in de manege, de kersverse leiding van de grabbelpas tovert fantastische activiteiten uit hun hoed. Er wordt hele weken gedanst, gevoetbald, gekrekeld, getennist en ge-ti-ta-tejater-d. De Zutendaalse kinderen krijgen een onzichtbare springplank om spelenderwijs het diep aan te durven. Zoals het heelal deint Zutendaal uit. En onze jeugd evolueert mee. Van brave dorpsbewoners tot wereldburgers die weten waar ze goed in zijn.

Helaas was er vorig weekend ook dat artikel over kansarme kinderen in onze streek. Op een steenworp van ons vandaan heeft bijna één op vijf kinderen minder kansen dan zijn vriendjes. Gelukkig organiseert Handsout zondag weeral een fantastisch benefiet. Dit jaar om alle kinderen de kans te geven een onvergetelijke zomer te beleven. Zo kunnen zij hopelijk ook vrolijk het leven induiken. Als dat geen ster aan ons universum verdient.