Met hart en ziel

Weet jij waar je ziel zit?

Stel de vraag aan zeven personen en je krijgt zeven verschillende antwoorden. Ik geloof dat je ziel zit waar je je lichaam voelt als je intens bedroefd of zielsgelukkig bent.
Je ziel is niet hetzelfde als je hart: dat incasseert de vreugde en de pijn van dit leven. De ziel draagt de herinnering van die gevoelens. Ze is de extra harde schijf, de plaats waar alle noodzakelijke gegevens (‘Wat heb ik geleerd in dit leven?’) worden opgeslagen voor het moment waarop het lichaam crasht.

Je hart is de c-schijf. Die wordt voortdurend geraadpleegd, we kunnen niet zonder. Voortdurend openen we emoties vanuit ons hart en slaan we er vluchtige gevoelens in op. Soms is het een echt rommeltje in de kamers van mijn hart. In de ziel worden enkel de hoofdzaken, de dingen die wezenlijk belangrijk zijn, opgeslagen.

‘En het hoofd dan?’, hoor ik je vragen? De hersenen zijn de software die de gevoelens vertalen. Je hoofd is afhankelijk van de cultuur waarin je bent opgegroeid: een besturingssysteem van Apple werkt anders dan dat van Windows. Wanneer je ergens anders was opgegroeid, werkte jouw brein anders. Wat er in je hoofd omgaat, is je werkmethode, niet de inhoud die er echt toe doet.Door je hoofd verschil je met de anderen, je hart en ziel zorgen voor verbondenheid.

En zo komen we bij de tweede vraag. Leef jij vanuit je hoofd? Of met hart en ziel?