Mooi Zutendaal

Als iemand mij vraagt of ik van Limburg ben, trek ik mijn hoofd tussen de schouders, klaar om een flauwe grap te incasseren. Maar wanneer ik vertel dat ik in Zutendaal woon, beginnen mijn ogen te schitteren. Herkent u dat?
Hebt u een idee vanwaar dat Zutendaal-gevoel komt?

Zou het komen doordat de mensen elkaar kennen in ons dorp? Als kotstudent bleef ik een anonieme klant bij de bakker uit de straat. Dat is ondenkbaar in Zutendaal. In het begin word je misschien nog afwachtend bekeken, maar al na enkele weken wordt er over koetjes en kalfjes gekeuveld. Piet Meertens zong er zelfs in zijn liedje over. Bij ons word je sinds jaar en dag vriendelijk ontvangen. Het is zalig te voelen dat je ergens welkom bent.

Komt het door de natuurlijke troeven van ons dorp? Voor wie van rust houdt, biedt ons groenste snoepje een aangename smaak. De vele plekken waar de natuur zijn gang kan gaan, zijn een oase van stilte. ‘Zutendaal geeft je vlinders’, luidt één van de slogans. Het kan niet anders dan dat je hart begint te bonzen als je tijdens een boswandeling een groepje reeën of een indrukwekkende roofvogel mag bewonderen.

Is het de centrale ligging? Wie voor werk of vertier niet in Zutendaal terechtkan, heeft het multiculturele Genk, het grensoverschrijdende Maastricht, het smaakvolle Hasselt en het gezellige Bilzen binnen bereik. Onze gemeente ligt op het drielandenpunt tussen Kempen, Maasland en Haspengouw. Laatste hoorde ik een buurman zelfs verkondigen: ‘Wij wonen in het centrum van Europa.’ Keulen, Amsterdam, Londen, Parijs; volgens hem lag het allemaal vlakbij. Vanuit welke windrichting we ook terugkomen, als we na een uitstap of na een zware werkdag via één van de dreven naar huis rijden, zijn we trots op ons dorp.

Of straalt dat Zutendaal-gevoel af van de ontelbare vrijwilligers die met heel hun hart voor de verenigingen werken? Het bruist in Zutendaal van activiteiten. Zutendaal leeft!
Net zoals zovele anderen ben ik hier opgegroeid en blijven hangen. Ik wil niet weg uit mijn dorp, want ik ben er weg van. Hopelijk bent dat u ook!