Reisdrukte

De koffers gepakt. De gps ingesteld.
Alleen de picknick moet nog gehaald worden. Vlug loop ik door de Nubo. Aan iedere kassa staat een lange rij. Zutendaal stroomt weer over van de toeristen.

Over een andere rij heen bespreken twee dorpelingen de drukte.
‘Pff, weer aanschuiven,’ blaast de vrouw.
‘Ze zijn er weer, de toeristen,’ zegt de man.
‘De hele zomer zullen we moeten wachten,’ moppert de vrouw.
De zomergasten om ons heen worden niet echt welkom geheten. Ik maak me kleiner. Op de band voor me ligt mijn koopwaar: Hollandse kaas, Griekse feta, Italiaanse olijven en Frans brood. In stilte bedenk ik me dat de toeristen hier misschien wel zouden willen wonen. En er alles voor over zouden hebben in de zomermaanden aan de kassa hun beurt te moeten afwachten.

Straks vertrekken wij op vakantie. Dan rijden wij te traag op verre wegen.
Dan kan de plaatselijke bevolking van een Zuid-Europees dorpje langer in de rij staan door ons. Dan zit niemand op ons gedrag te wachten in de supermarkt. ‘Neemt u het fruit zónder plastic handschoen?’, ‘Kan u de winkelwaren alstublieft inpakken ná het betalen?’, ‘Heeft u ènkel een bankbiljet om te betalen?’.
Dan moeten anderen geduld met ons hebben: ‘Eet u pasta als hόόfdgerecht?’, ‘Gaat u een kerk in met ontblote schouders?’, ‘Houden Vlamingen op restaurant áltijd hun pet op?’.

Dochterlief biedt de oplossing: op weg naar het zwembad in Mooi Zutendaal kijkt ze elke keer de ogen uit in het vernieuwde vakantiepark. Splinternieuwe chalets, kleurrijke tenten, een toffe buitenspeeltuin, een groot ballenbad en een plezant zwembad. Haar kleine hand zoekt de mijne. Huppelend vraagt ze: ‘Mama, wanneer komen we hier eens op vakantie?’

Nog niet zo’n slecht idee: ‘Het ultieme vakantiegevoel, dichtbij huis.’ Genieten van de rust in onze eigen bossen, met de fiets door de natuur, met de huifkar op stap, lekker eten op een terrasje, de zon zoeken aan de surfplas, op avontuur aan ons blotevoetenpad, shoppen op de avondmarkt, amusement op de kermis.

En vooral: geen dagen in de file. Hoogstens even aanschuiven aan de kassa.