Stemmig Zutendaal

STEMMIG ZUTENDAAL

Bijna alle dagen van de week vis ik een nieuw verkiezingsblaadje uit de brievenbus. In elke gemeentelijke partij komen er mensen op die ik mijn stem wel gun. En de programma’s van de verschillende politieke partijen lijken wel op elkaar afge-stem-d.
Ik krijg het warm en koud tegelijk. De verkiezingskoorts slaat toe. Zondagmorgen moet ik tot de stemming overgaan. Hèlp! Voor wie moet ik partij kiezen?
Misschien is het beter dat ik op de valreep een extra fractie opricht: Zinderend Zutendaal.

De programmapunten?
     Om te beginnen maken we van iedere rotonde een smiley: :). Om bezoekers vrolijk welkom te heten.
     In het centrum van Zutendaal zetten we een standbeeld van een Paimezeikerke en aan de kerk van Wiemesmeer een beeld van een Pollermenneke. Let wel: ze moéten naar elkaar toelopen.
     Achter de pastorie ontwikkelen we een kleine jachthaven. Dankzij de beperkte breedte van de gracht is het haventje enkel toegankelijk voor optimistjes.
     Problemen op Genk-Zuid? Weg met vervuilende industrie! Op ons industrieterrein bouwen we Legoland Belgium met gratis entree voor Zutendaalse kinderen.
     Aan de leerkrachten vragen we om bij mooi weer ‘buiten spelen’ als huiswerk op te geven.  Daarnaast richten we een universiteit op met de faculteit Levenskunst. Verplichte vakken: ‘voelverstand’, ‘lef’, ‘enthousiasme’ en ‘passie’.
     Het militaire domein wordt opengesteld als natuurgebied, inclusief een ophaalbare fietsersbrug over de startbaan. We ontwikkelen een wandelroutenetwerk met nummers en zorgen in het centrum voor een verhalenwandeling.
     We gaan voor een speelplein op iedere hoek van de straat. Ernaast een schaakbord XXL voor de volwassenen. En niet te vergeten: hangmatten tussen de bomen.
     De Lieteberg breiden we op korte termijn uit met een kikkervisjeskreek, een touwenparcours, een wandeltraject tussen de boomtoppen èn een jeugdherberg.
     Het Mariapark wordt de feestelijke locatie om te huwen. Verder organiseren we er een jaarlijks vertelfestival. Om de vijf jaar maken we van de gemeente een boekendorp. Sportievere evenementen? Wat denkt u van kampioenschappen zoals een zeepkistenrace, een slakkenrun of een vliegerwedstrijd?
     Naast de surfplas maken we ruimte voor een zonnebloemenzee. Mèt veerpont.

Ach ja. Zoals Herman Van Veen al zong: ‘Als ik kon toveren, kwam alles voor elkaar. Als ik kon toveren, dan hielden alle mensen van elkaar.’