Testament

Mijn meest waardevolle bezit is voor mijn kinderen: het vermogen het leven te zien als een tuin. Iedereen die gelooft in de waarde van deze schat laat ik het recht van vruchtgebruik na. Het resultaat als je onderstaande tips opvolgt? Een bestaan op eigen maat.

 1. Een tuin vergt onderhoud. Geef elke dag aandacht aan wat er bloeit in de tuin van jouw leven.
   
 2. Maak van je leven een godstuin. Laat ruimte voor het onverwachte.
   
 3. Richt je dromen naar de zon, niet naar de obstakels. Als je je naar het zonlicht wendt, vallen alle schaduwen achter je.
   
 4. Probeer jezelf iedere dag iets groter te maken dan je bent, maar trek nooit aan jonge scheuten. Neem de tijd om je talenten te laten kiemen.
   
 5. Durf je levensboom in volle zon te planten, in de schaduw van een ander kan hij niet groeien.
   
 6. Kweek wat lef in je kruidentuin. Waak er wel over dat het de tuin van anderen niet overwoekert.
   
 7. De tuin van je leven biedt kansen tot oneindige groei. Durf te snoeien in de dingen waar je tijd in steekt, dan komt er ruimte voor de vruchten die jij belangrijk vindt.
   
 8. Gedachten zijn krachtig. Let op de ideeën die je verspreidt; ‘wat je zaait, zal je oogsten.’
   
 9. Sta toe dat anderen de oogst van jouw leven plukken. Geef hen de kans te rusten in de schaduw van jouw tuin, maar laat hen tijdig los om te genieten van hun eigen zon.
   
 10. Accepteer de lessen die je van de bomen uit je tuin kan leren:
  10a. Probeer mee te buigen met de stormen die je overkomen, als je te veel weerstand biedt, breek je. Zolang je erin slaagt recht te blijven bij woelig weer, staan je naasten wat uit de wind.
  10b. Zorg ervoor dat je sterke wortels krijgt en groei op je eigen manier. Kan een berk de vorm krijgen van een eik? Zo kan ook een mens alleen zichzelf worden.