Thailand

5 december 2013

Ontmoeting van de dag:

Ze is half zo oud als Jade en palmt ons blonde meisje tijdens de overzet met de boot helemaal in. Haar donkere ogen flonkeren. Het zwarte haar zit samen in een staartje. Ze draagt een fluoroze topje en een roze met zwarte bollen tulen rokje. Haar bloemetjesonderbroek en de grote smurfenblauwe beer maken het prentje compleet. Eerst speelt ze een spelletje kiekeboe, dan klimt ze onder en over tafel en stoelen. Al snel hangt ze als een aap rond Jades nek. En tot slot ontvoert ze Jade naar het dek.

4 december 2013

Ontmoeting van de dag:

We bekennen: het was nodig. We zijn helaas geen twintig meer. Het kraakt af en toe. De massage met het geluid van de branding op de achtergrond deed langs alle kanten pijn, maar nadien waren we bijna verlicht. Het huiswerk met turnoefeningen voor na het wakker worden, krijgen we er van de drieënvijftigjarige, maar toch nog lenige masseuse gratisbij. De maan glimlacht met ons mee.

3 december 2013

Lijstje:

Reuzengekko’s zo groot als een eekhoorn, immense bruine sprinkhanen – of zijn het toch wandelende takken?- dansende groene sprinkhanen, duizendpoten zo dik als een knack-worst, slangen die elkaar opeten, vogels met een zwevende pluim onder de vleugels. We wisten niet dat het bestond.

2 december 2013

Ontmoeting van de dag:

De Birmese meisjes in de keuken van de hostel hebben hun wangen mooi versierd met geel krijt. Zingend doen ze hun werk van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Ze krijgen, behalve hun loon, ook gratis kost en inwoon. Alles wat zeverdienen gaat tot op de laatste cent naar hun familie in Myanmar.

1 december 2013

Ontdekking van de dag:

We doorkruisen met een mini-jeep het hele eiland op een uur tijd. Overal zie je resorts, yogacentra, duikscholen en brommerverhuurders. Toch wonen de locals nog steeds in huizen die je eigenlijk alleen maar hutjes kan noemen.

30 november 2013

Ontmoeting van de dag:

‘Ik was zeventien en ik speelde in de nationale voetbalploeg van Thailand,’ zegt hij. ‘Toen kreeg ik de kans om deze resort te beginnen.’ We mogen gratis gebruik maken van de ligstoelen op het strand en de kinderen mogen gerust spelen in het dure zwembad. ‘Ik wil alleen mijn klanten tevreden maken. Mijn kinderen zeg ik altijd dat ze moeten zorgen dat ze trots kunnen zijn op wat ze doen.’ Het lijkt op onze leuze: ‘Wat je doet, doe dat goed.’ Hij leidt ons naar zijn ‘familiekamer’: een bungalowmet zeezicht en jacuzzi. De prijs? Een vriendenprijsje: slechts tien keer zoveel als wat wij even verderop betalen. Ik hoop voor zijn gasten dat er dan wel geen kakkerlakken binnensluipen.

29 november 2013

Ontmoeting van de dag:

‘Hello guys, welcome home!’ Met vier vrienden zijn ze zes jaar geleden dit hostel begonnen. De Nieuw-Zeelanders vol tatoeages behandelen ons alsof we familie zijn. Al snel leren de kinderen het spel ‘double’ van één van onze gastheren. Telkens je hetzelfde prentje hebt, leg je je kaart neer en benoem je de prent. Hij speelt in het Engels. De kinderen in het Nederlands. ‘Apple.’ ‘Boom.’ ‘Bom.’ ‘Ice.’ ‘Fire.’ ‘Draak.’ Daarna is het aan ons om de regels van ons spel Jungle Speed te vertalen.

28 november 2013

Ontdekking van de dag:

We hebben een kamer in een geweldig hostel dichtbij de zee. ’s Avonds komen we in de badkamer twee kakkerlakken tegen. De grootste ontsnapt en verstopt zich tegen de lakens van één van de bedden. Jade slaat hem met een flinke slag bewusteloos, Warre mept er voor de veiligheid nog eens op, maar de pootjes blijven bewegen tot ik er mijn rechtervoet op plant. Zijn wederhelft neemt geen tijd om te rouwen, maar verstopt zich in een kier achter de wc. Een uur later kom ik haar tijdens het wassen tegen als ik de handdoek van het rek grits. Ik slaak een gil. ‘Mama heeft de andere kakkerlak gevonden,’ zegt Warre inde kamer ernaast. Jo redt me en doodt het beest. Een kleintje komt vanuit de afvoer van de douche kijken wat er allemaal gebeurt. Het is een familie! Een grote fles water bovenop het dekseltje van de afvoer lost het probleem hopelijk op. Het kriebelde ’s nachts wel wat.

27 november 2013

Ontmoeting van de dag:

De rijstrook met de pijlen naar u toe gericht, is voor de tuktuks. Onze tuktukchauffeur raast als een echte cowboy doorheen Bangkok. De bagage is vakkundig achterop gebonden met één snelbinder. Ik kijk of er geen rugzak valt. ‘Happy, happy,’ lacht hij. ‘Big mama. Big papa. Me also two children. One son. One four.’ ‘Four years?’ ‘No, no, one four.’ Veertien dus. We hadden hemzelf nauwelijks ouder geschat. Hij is een maat kleiner en smaller dan ik. ‘One daughter. Eight. Always money. Same, same,’ zegt hij terwijl hij een blik op Jade werpt. We passeren de school van zijn zoon. ‘Expensive,’ zegt hij en wijst ons de sportvelden naast het gebouw aan. Aan het station gebaart hij naar het bord op zijn ’taxi’ dat waarschuwt voor gauwdieven. ‘I do not know if people are good. But with me no problem. I fight.’

26 november 2013

Ontmoeting van de dag:

Een groep achttienjarigen bestormt vanuit een bus de hostel. Op hun zwarte T-shirts staat in grote oranje letters ‘Thailand 2013’. ‘Amai, dat is wat anders dan een laatstejaarsreis naar Italië,’ zeg ik tegen Jo. Even later horen we van hen dat het in Australië gebruikelijk is om het einde van de highschool te vieren door twee weken te feesten, inclusief massa’s alcohol en drugs. Deze jongeren kozen ervoor om in plaats daarvan naar Thailand te trekken om vrijwilligerswerk in een weeshuis te doen.

25 november 2013

Ontdekking van de dag:

Gisterenavond staarde een grote dikke spin ons in de slaapkamer aan. Met behulp van een sandaal en veel moed losten we het probleem op. ‘De mieren ruimen het beest wel verder op,’ zei Jo. Het kriebelde af en toe toch tijdens het slapen.
Vanmorgen ligt de spin niet meer op haar plaats. Haar broer zit met breed gespreide poten over haar. Het perfecte moment om naar een nieuwe plaats te trekken.

24 november 2013

Ontdekking van de dag:

De dame van het huisje waar we logeren, vertelt ons hoe we naar een authentieke floatingmarket kunnen wandelen. ‘Er ligt ook een mooie tempel bij,’ zegt ze vrolijk. Wij zwijgen over Angkor Wat.
Tien minuten later staan we in een boeddhistische kermis. Allerlei plastic beelden verstoppen de tempel: dieren, fonteinen, een levensgrote pop die het wai-gebaar maakt, boeddhababy’s om te offeren, een skelet met zonnebril en oranje gewaad. Een luidspreker roept er gebeden overheen. De Thai lopen er doorheen en laten zichzelf fotograferen naast het uitgestalde plastic. Hier en daar heeft een kind wat goud op het voorhoofd.
De drijvende markt vlak naast de tempel bestaat uit een groot vlot met plastic tafels en stoelen. Eromheen liggen versierde kano’s waarop eten wordt gemaakt en verkocht. Mensen geven de vissen in de rivier massaal voer en mikken muntjes in een draaiende bedelschaalcarrousel.
Midden in deze drukte buigen en bidden mannen en vrouwen intens voor de blinkende beelden.

23 november 2013

Ontdekking van de dag:

We zijn in Ayutthaya, een stad vol tempels. Mooi, maar we zijn ’templed-out’ zoals ze dit in Cambodja zeggen. Wij kwamen voor het echte leven in Thailand. Dus we trekken naar de stad tussen de tempels. Maar vinden alleen beton. Grauw en grijs beton. We zouden het intussen gewoon moeten zijn, maar toch verbaast het ons ook in deze stad opnieuw. Alle aandacht gaat naar de gouden boeddha’s en de tempels met mooi uit hout gesneden daken, de parken en de vijvers eromheen. Maar een gezellig hoekje voor de mens ontbreekt.

22 november 2013

Ontmoeting van de dag:

Warre klaagt over pijn aan zijn schouder. Gisteren maakte hij bij het afstappen van de tuktuk een foute beweging. Jo haalt op het station het doosje tijgerbalsem boven om de spieren te masseren. Een monnik komt spontaan naar ons toe en geeft hem een doosje eucalyptusbalsem. ‘Dat is goed tegen de muggen en tegen spierpijn,’ maakt hij ons met gebaren duidelijk. Als het donker wordt ontdekken we hoe essentieel die muggenwering is op een Thaise trein met verlichting en open ramen.

Ontdekking van de dag:

In de trein proberen Thaise mannen en vrouwen wat eten te verkopen. Een oude vrouw verkoopt pindanoten. Dat zien de kinderen wel zitten. Tot ze ontdekken dat ze niet geroosterd zijn en dus nog naar bonen smaken. We schuiven het zakje nootjes snel aan de kant. Schuin tegenover ons smult een Thaise puber zijn aankoop vrolijk op.

21 november 2013

Ontdekking van de dag:

We fietsen tussen de tempels van Sukkothai. Vier jonge kerels van onze hostel kruisen ons. ‘Oh, my god, it’s fucking amazing,’ zegt er een. ‘Die zijn ook nog nergens geweest,’ zegt Warre. Niets kan Angkor Wat verslaan. Toch maken de eerste eenvoudige boeddha’s van Thailand indruk. Sobere kracht met een glimlach: het kan nog steeds dienen als ideaal.

20 november 2013

Ontmoeting van de dag:

40 baht (1 euro) verdient de tuktukbestuurder aan ons. Bij het afscheid wenst hij ons alle geluk in ons leven. We wensen hem van harte hetzelfde.

19 november 2013

Ontdekking van de dag:

Wat doe je op het jaarlijkse festival in het kleine stadspark langs de rivier? Muziek beluisteren en lekker eten, maar geen alcohol drinken: boetes tot zes maanden cel of 10000 baht (250 euro, erg veel voor wie hier woont) als de politie je betrapt.

18 november 2013

Ontmoeting van de dag:

Er is iets gaande in het koninklijk paleis. Tussen het goud door lopen er wel heel veel uniformen rond en een groepje burgers zit op een rieten mat te wachten. We zijn nieuwsgierig en beslissen om erbij te gaan zitten. Een man in beige uniform komt uitleggen dat we netjes in de rij moeten zitten, met onze voeten weggemoffeld. Bijna anderhalf uur later komt de prinses voorbij. Iemand houdt haar een parasol boven het hoofd. We vouwen onze handen samen ter hoogte van de neus en buigen. Zij loopt met haar hoog gezelschap de tempel in om te bidden. Wij moeten blijven zitten. Meer dan een half uur extra worden onze stramme spieren op de proef gesteld. Tot hare hoogheid terug van het toneel verdwijnt.