Tooghangers

‘Zes mannen van Zutendaal doen mee aan de Dodentocht.’
‘Zes? Amai, mijn voeten. Mij krijgen ze nog geen tien kilometer aan het stappen. Zwijg stil honderd.’
‘Ja, de hele nacht door. En dan nog eens bijna de volledige dag.’
‘Ik ben al content als ik het Blote Voetenpad heb uitgelopen.’
‘Heb ge dat gehoord? Daar was Koen Wauters vorige week op bezoek.’
‘Onze Lieteberg is in het hele land beroemd.’
‘En hebt ge Tom Lathouwers gezien in de gazet?’
‘Is dat die gast die meedoet met die serie over dokters?’
‘Jazeker.’
‘De vrouw zei al dat ze hem ergens van kende. Zeg, ons dorp komt nogal in het nieuws.’
‘Mmm. Op TVL zag ik een filmke over de avondmarkt. Het was weer koppen lopen.’
‘Dennis Remans is ook op TVL geweest. Met zijne rally.’
Zo gaat het gesprek nog een hele tijd verder.

Over de ‘So you think you can dance’-Kris Loix die onze dansertjes een workshop heeft gegeven, de Zonneconcerten, onze broeders van Nettersheim, de verkorte processie, het nieuwe concept van de Slipjacht en de verkoopplaatsen van de vuilzakken.
Ik smul ervan. Heerlijk om Zutendaals nieuws te horen.

Maar ik moet u bekennen: dit hoorde ik niet aan de toog van Herberg ’t Dorp of Oud Zutendaal. Deze nieuwtjes vind je op internet. Aan de enige ‘facebooktoog’ van onze gemeente: ‘Zutendaal 2018’. Die naam intrigeert me wel -zou het iets met politiek te maken hebben?- en de anonieme maker van de pagina ook. Iemand met een hart voor Zutendaal. Met zin voor verbetering en een positieve ingesteldheid. Voor de rest heb ik er het raden naar.

Maar hoe komt het dat er zoveel nieuws is over ons dorp en onze pagina hier toch altijd zo mager uitvalt? Ons dorp mag best even trots zijn op zijn inwoners als de reuzen Riemst, Lanaken of Bilzen. Het lijkt wel het Calimero-effect. Zo vaak krijg ik te horen: ‘Daar moet ge eens over schrijven. Dat is echt iets van Zutendaal.’ Maar ik kan helaas niet alles in één column stoppen. En mijn naam twee keer op dezelfde pagina in de krant? Dat zou er echt ver over zijn. Dus doe me een plezier en stuur ook eens een foto of een stukje door. Het kost maar twee minuten. Please? In het belang van Zutendaal?

Oh ja. Nog even melden: Eva Put heeft het gewaagd om mee te doen met ‘Beste singer-songwriter van Vlaanderen’. Met een ijzersterk nummer. Knap! Wie wil daar eens een stukje over schrijven?