We need it cleaner, we need it greener

Afgelopen vrijdag hebben we bij ons op school de dag afgesloten met de actie ‘Sing for the Climate’ (www.singfortheclimate.com). Niet enkel onze leerlingen, maar 270.000 leerlingen in 726 Vlaamse scholen gaven op die dag hun stem aan het klimaat. Samen met alle mensen die in september op marktpleinen samenkwamen om het lied ‘Do it now’ te zingen waren er bijna 375.000 deelnemers die wereldleiders probeerden wakker te schudden zodat ze eindelijk maatregelen nemen tegen de klimaatopwarming. Helaas zullen er dit jaar bijna evenveel mensen sterven door de klimaatverandering. Duurzame afspraken zijn van levensbelang.

Het was hartverwarmend om mee te maken hoe het enthousiasme van de organiserende leerkrachten oversloeg op de leerlingen. Er waren klassen met spandoeken en T-shirts om hun eis voor hun betere toekomst kracht bij te zetten. Ook de leerlingen die gewoon meezongen en –sprongen voelden zich geraakt door de boodschap van de actie.

Sommige oudere leerlingen waren jammer genoeg moeilijker warm te krijgen voor de actie. Als puber lijkt het niet meer interessant om zichtbaar op te komen voor een leefbare aarde. Toch blijft het belangrijk alle jongeren op te roepen om op te komen voor waardevolle ideeën. Want ‘onverschilligheid is wat van de mens een onmens maakt. Onverschilligheid is altijd de vriend van de vijand.’ (Elie Wiesel)